Köszönjük, ha minket támogatsz adód 1%-ával.
Adószámunk: 18019807-1-13

9. Mentőmotoros Nap – avagy néhány jetski jól jött volna

Idén 9. alkalommal tartottuk meg a Mentőmotoros Napot, melynek köztes állomása a Zsámbéki Rakétabázis, úticélja pedig a velencei Drótszamár Kemping volt.

Esőnap? Az nincs.

Mentőmotoros Napok előtt azok, akik az adott évben először tervezik a rendezvény meglátogatását, gyakran kérdezik tőlünk, mikor van az esőnap. Hát esőnap, az nincs. A Mentőmotoros Nap mindig augusztus második szombatja, ha esik, ha fúj… talán még jégben is megtartanánk, bár ez a veszély szerencsére nem fenyegetett.

Idén az eső sem tűnt valós veszélynek akkor, amikor reggel gyülekeztek a motorok a Hősök terén: gyönyörű időnk volt, és láttuk, hogy rengeteg résztvevőnk is lesz. Bőven elértük a 200 motoros létszámot.

Biztató szavak

A szokásos eligazítást követően, de még a fényképezést megelőzően idén rendhagyó módon egy videó is készült: a Mentőmotoros Nappal egyidőben rendezték meg a BSSW Totalbike 24. – 2022 robogóversenyt, ami egy 24 órás verseny 50 ccm-s robogós csapatoknak. Idén a Motoralkatresz.eu racing team a verseny közben a Magyar Mentőmotor Alapítvány támogatására gyűjtött, cserébe mi egy kicsit biztattuk őket a verseny előtt.

Az összegyűjtött adományt egyébként időközben eljuttatták Alapítványunknak, 54 755 forintot gyűjtöttek a srácok – és a versenyen is jól szerepeltek.

Hányan voltunk? 3 kilométernyien…

A menet szinte percre pontosan a tervezett időben vágott neki a Zsámbéki Rakétabázisra tartó útnak, a minket biztosító motoros rendőrök és a Motorvéd polgárőreinek információi szerint az oszlop pedig 3 km hosszú volt. Hiába, ha több mint 200 motoros összegyűlik, az elég feltűnő jelenség.

Zsámbék és a FockeWulf

A Rakétabázison már vártak minket, sőt, a nekünk kijelölt parkolóhelyre egyedi és stílusos felvezetést is kaptunk. Sajnos hiába nyújtottunk egy picit az előre tervezett időn, így is rohamléptekben tudta csak megtekinteni a FockeWulf harci repülőt az, aki szerette volna. A parkolóban ezen kívül csak egy kis pihenésre és TeleTál Tibi által biztosított frissítő alkoholmentes sörök (és alapítványi ásványvizek) elfogyasztására jutott idő, hiszen még előttünk volt az út nagyobb része Velencéig.

Az viszont biztos, hogy a Zsámbéki Rakétabázis sokak úticélja lett még az idei nyáron, hiszen rengeteg látnivalója és a helyi hagyományőrzők vendégszeretete mindenki szemében érdemessé tette egy ismételt látogatásra.

Velence – az egyetlen hely az országban, ahol augusztus 13-án esett

A Rakétabázis után ismét motorra pattant a csapat, az úticél a Drótszamár Kemping volt, ahol jó idő esetén a bátrabbak akár fürdésre is vállalkozhattak volna. Végül nem sokkal érkezésünk után erre mindenki vállalkozott, ugyanis az országban sok helyről felszálló esőért könyörgő fohászok éppen ott, éppen akkor találtak meghallgatásra. Amint megérkezett a helyi mentőállomás esetkocsija, hogy csatlakozzon mentőmotorosainkhoz egy bemutatóra, szakadni kezdett az eső.

A helyszínen éppen Francia Autós találkozó is zajlott, terveink szerint a mentőmotoros bemutató a két rendezvény közös programja lett volna. Végül csak fedél alá húzódva tudtunk mentési felszerelést és sürgősségi ellátást mutogatni, elsősegélyt oktatni az az iránt érdeklődőknek. A bemutatót elmosta az eső.

A tombolát is később, a Francia Autósok rendezvényének technikáját felhasználva tartottuk meg, amiért ezúton is köszönet illeti őket.

A tombola idén is jól sikerült

De legalább a tombolát megtartottuk! Ugyan rendhagyóan, és a nyertesek az ajándékok mellé azonnali nevezési lehetőséget is kaptak a helyi vizespóló versenyre – de idén is volt tombola, és rengeteg támogatónk is, akik mindezt lehetővé tették.

A teljesség igénye nélkül felsorolnánk néhány nyereményt, nagy részüket megnézhetitek a 9. Mentőmotoros Nap galériájában.

 • Az egyik kedvencünk a Magyarországot formázó fatál, benne a mentőmotor a Konstantin-kereszttel. A nyertes aggódott egy picit, hogyan fogja motoron hazavinni – a rendezvény végén láttuk a kreatív, félig bőrtáskába rögzített és kikötözött megoldást, ami abszolút gratulációt érdemel.
 • A Ta-Kó Truck Trans Kft. idén a fellegekbe röpített egy szerencsés nyertest egy hőlégballonnal.
 • Volt fürdőbelépőnk a Sárvárfürdőbe két fő részére
 • Idén különösen sok lőtér állt mellénk, így a mentőmotoros napi látogatók nagy részének jövőre valószínűleg sportlövészetet is szervezhetünk, ha már ennyit gyakoroltak 🙂
 • Vannak állandó, megbízható támogatóink, akikre idén is számíthattunk: Safety-Hungary vezetéstechnikai oktatás és Motorrevü előfizetések nélkül nincs Mentőmotoros Nap
 • A LEDVANCE idén nemcsak Alapítványunkat támogatta, de a Mentőmotoros Napot is: UV-fénnyel dolgozó mozgásérzékelős „lámpákat” ajánlottak fel. Ezek valójában teljes helyiségek fertőtlenítésére alkalmasak, azt pedig, hogy se ember, se kóbor háziállat ne szembesülhessen az UV-fény káros hatásaival, időzítő és mozgásérzékelő biztosítja.
 • Idén már címkével debütáltak a „kézműves mentőmotoros termékek”: a tavalyi kenyér és kolbász mellé sajt és lekvár is került az asztalra.
 • Magánfelajánlásból kaptunk egy barackpálinkát, amiről nem sokkal a Mentőmotoros Nap után egy másik rendezvényen pedig megkaptuk azt az információt is, hogy kivételesen finom volt.
 • A veszprémi Motorosbizományi és az Euromotor szintén állandó támogatóink, de idén a mentőmotorosok kabátját és nadrágját tervező és biztosító RMC Törökbálint is beállt a sorba több motorosbolttal együtt.
 • A Harley Budapest csapata is elkísért minket idén is, a Pan Europeanjaink méltó vetélytársaként a két napos bérlési lehetőségre idén egy Pan America nyergét ajánlották fel.
 • És még ezen kívül is rengeteg utalványt, motoros felszerelést, motorápoló terméket, feszültségmérőt, töltésellenőrzőt, tréningfelajánlást és fel sem tudjuk sorolni, mennyi mindent kaptunk… a fődíjat pedig idén, szinte már hagyományszerűen…
 • …az Innovv biztosította egy motoros kamera „képében”.

Ezúton is köszönjük minden támogatónknak, hogy hozzájárultak a 9. Mentőmotoros Nap sikeréhez, ezt önerőből sosem tudnánk megteremteni.

Az alapítványi köszönőajándékokkal és a tombolabevételekkel, becsületkassza adományokkal együtt 1 873 540 forint volt a 9. Mentőmotoros Nap bevétele, így a rendezvény, ha csak hajszálnyival is, de idén is pozitív mérleggel zárult.

2023-ban duplázunk?

2023-ban a Mentőmotoros Nap mérföldkőhöz érkezik: terveink szerint ez lesz a 10. alkalom, amikor megrendezhetjük. Ha nagy gond addig nem adódik, akkor 2023. augusztus 12-én ismét összegyűlünk a Hősök terén! Reméljük, ezúttal a buli csak augusztus 13-án zárul… A szabadságokkal mindenesetre így készüljetek!

Várunk Titeket 2023-ban is!

A 9. Mentőmotoros Napról a WorldBike is forgatott, videójukat itt találod: link.

A képeket keresd a Galériában!

A 9. Mentőmotoros Nap képeit idén csak 3 galériába tudtuk feltölteni – és még így sem került fel az összes.

Ha a vonulás közbeni fotókat néznéd meg, ide kattints! Itt a Rakétabázison készült képeket, itt pedig a velencei fotókat találod.

A 9. Mentőmotoros Nap megrendezését a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.