Köszönjük, ha minket támogatsz adód 1%-ával.
Adószámunk: 18019807-1-13

Adjukössze 2022: Segíts, hogy jövőre is tudjunk segíteni!

Itt az év vége, ezzel együtt elérkezett szokásos Adjukössze kampányunk időszaka. Tavaly betegőrző monitort, korábban covid autót, mentőmotoros bukósisakot vásároltunk ennek a kampánynak az eredményeiből.

Idén eredetileg lélegeztetőgépet szerettünk volna.

De nem lélegeztetőgép lett…

November 15-én tartottuk szokásos őszi kuratóriumi ülésünket, ahol az Adjukössze idei kampánycélja is téma volt sok minden más mellett. Mivel nyáron az önkéntesek számára balatoni mentőtiszti kocsi szolgálatba állítását is tervezzük, ennek hiánytalan felszereléséhez jól jött volna egy, a motorokon is használható méretű és a konstrukciójú új lélegeztetőgép. (Az autó kötelező felszerelési elemeinek egyéb darabjaira a Mosolyért Egyesület indított támogatási kampányt).

Azonban az árajánlatok bekérése és a 2023-as tervezett költségvetésünk áttekintése után rájöttünk, hogy ez ebben a formában nem lehet idei kampánycél. Nem akarunk senkitől sem annyit kérni, amennyit nem tud adni, 7 millió forintot pedig most nem érzünk reális célkitűzésnek. És van ennél nagyobb problémánk is, ami az Alapítvány fenntartása.

Néhány szó a működési költségekről

Nem titok, hogy a Magyar Mentőmotor Alapítvány közhasznú alapítvány, így adó1% gyűjtésére jogosult, bevételeink legnagyobb százalékát is ez adja. Ez éves nagyjából 15-16 millió forintot jelent. Sok kompromisszummal ebből az összegből talán kijön egy mentőmotor. Azonban a visszaélések elkerülése érdekében rendelet írja elő, hogy az adó1%-os támogatásoknak csak elenyésző része fordítható működési költségekre, egészen pontosan azoknak 25%-a. 15 millió forint éves bevétel esetén tehát alig több, mint 2 millió forintot fordíthatunk tankolásra, könyvelésre, e honlap üzemeltetésére, az alapítványi autó szervizére, postaköltségre és főállású munkatársaink bérére éves szinten. Ugyanakkor a költségeknek ez a szelete az, amire általában pályázni sem igazán lehet.

Ez pedig azt jelenti, hogy bár a folyamatos fejlesztések hatására és az önkéntes motorok üzemeltetése miatt eléggé kinőtte magát az Alapítvány, ami jó hír, a jövője éppen ezek miatt kétséges.

Flottafejlesztésre, egészségügyi eszköz beszerzésre amíg dolgozni tudunk, találunk forrást. Azonban a fennmaradásunk 2023-ban már kétséges.

Segíts, hogy arra koncentrálhassunk, ami igazán fontos!

Épp a fentiek miatt az idei Adjukössze kampányban azt kérjük mindenkitől, segítsen abban, hogy jövőre is működtetni tudjuk az Alapítványt! Bízunk benne, hogy ahogy a korábbi években, úgy idén is lesz legalább 200 támogatónk – nem lehet elérhetetlen cél, hiszen csak az önkéntes balatoni mentőmotorok ellátott eseteinek száma meghaladta ezt a tavalyi mentőmotoros szezonban. Mégis, ha ennyien mellénk állnak, már elérhetjük az idei kitűzött célunkat: 2 150 000 forintot. Ezzel pedig már bátrabban vághatunk neki a következő szezonnak.

Nagyon bízunk benne, hogy együtt ez is sikerül.

A kampány 5 napja tart, eddig 7%-ot sikerült elérni 7 támogató segítségével. Még 55 nap van vissza, de bízunk benne, hogy hamarosan egyre többen érzik úgy, hogy a mentőmotorok fennmaradása megér egy egyszeri, pár ezer forintos támogatást.

Itt tudsz segíteni

Idei Adjukössze kampányunkat az alábbi felületen keresztül érheted el:

Köszönjük mindenkinek!