Köszönjük, ha minket támogatsz adód 1%-ával.
Adószámunk: 18019807-1-13

Flotta

Alapítványunk jelenleg használt járművei

Honda NC 750 XD

Az Országos Mentőszolgálat a 2018-as év elején vásárolt két motorkerékpárt, ezek a 2019-es évben kerültek Alapítványunk gondozásába, így 2019-ben szolgálatba tudtak állni BLS motorként budapesti és váci telephellyel. A motorok egyikére az Innovv jóvoltából kétoldali menetrögzítő kamera is került, melyet Alapítványunk kapott ajándékba.

Honda VFR 1200XD Crosstourer (2019)

2019 utolsó szolgálati napján balatoni motorosunk a Szépkilátás Étterembe tartott, ahol rendszeresen vendégül látnak minket. Az ebéd azonban elmaradt, mert egy fiú segítségre szorult: rosszul esett trambulinozás közben. Később kiderült, nem lett komoly baja, azonban anyukája ezután úgy döntött, gyűjtést indít egy újabb mentőmotorra. Ehhez a CsodaCsoportot (akkor még: Civil Licit Csoport) támogatását is megnyerte, így év végén nem is egy, hanem két vadonatúj, automata ALS motorral bővült flottánk. Az egyikük a kampányban megkapta a fiú után a Balázsmotor nevet, a másik a Civil Licitre utalva CiLi lett. Azóta ők látják el a balatoni motor feladatait a nyári szezonban.

BMW R1200 GS Adventure

2019-ben alapítványunkat hatalmas megtiszteltetés érte több alkalommal is. Először egy BMW R1200 GS-t kaptunk adományként, majd a nyár utolsó napján egy mentés kapcsán a BalázsMotor és CiliMotor civil kezdeményezés eredményeként 2 db HONDA Crosstourer-t vehettünk a befolyt támogatások összegéből, melyből futotta egy ALS motor teljes felszerelésére is…

Honda CB500X

2017-ben a Budapest belvárosában szolgálatot teljesítő „kis motorjaink” cseréje is megkezdődhetett. Így ebben az évben alapítványunk által egy magánadomány segítségével beszerzésre került egy HONDA CB 500X.

Honda VFR1200X Crosstourer (2012)

A Mentőmotoros Szolgálat 2012 őszén egy új motorral bővült az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. támogatásának köszönhetően. A mentőmotor egy Honda VFR 1200X Crosstourer volt. A motor jelenleg is aktív szolgálatot teljesít.

Honda ST1300 Pan European

A 2010-es évben 3 db Honda ST 1300 Pan Europeannal bővült a flotta, melynek akkor még markáns részét képezték a mentőrobogók is. A Pánok (ahogy mi hívjuk őket) 10 év alatt rengeteg km-t tettek meg. Sajnos lassan meg kell kezdődjön ezen motorok selejtezése, 2023-ban elérik törvényben szabott életkoruk határát. Hazánkban ugyanis 13 évnél idősebb jármű kéklámpásként nem lehet forgalomban.

És a kakukktojások...

Honda Jazz e:HEV (2020)

A COVID járványnak köszönhetően Alapítványunk feladatai is sokat változtak. Megjelentek a COVID mintaszállító motorok, majd bejött a tél, és ezzel nagyjából egy időben a folyamatos ilyen jellegű szolgálat. Ekkor kölcsönkértünk egy autót, ami „keveset fogyaszt, sokat elvisz” a Hondától. Március végéig nekünk is adtak egyet, de kiderült, hogy ez az idő kevés lesz, és meg is szerettük a kiskocsit. Egy Adjukössze kampány és jelentős forgalmazói kedvezmény segítségével így végül 2020 év végén megvásároltuk. Amíg feladatai mást nem engednek, azóta is COVID minták szállítására használjuk.

Honda Cr-v

2019-ben az évi 1% adományokból régi álmunkat tudtuk megvalósítani, amely szerint végre nem csak a szezonban (áprilistól-októberig) lehet együtt a csapat, hanem télen is. Értelemszerűen télen nem lehet motorozni, így Alapítványunk beszerzett egy HONDA CRV 4×4-es gépjárművet, melyet 2019 márciusában állítottunk szolgálatba az Országos Mentőszolgálat kérésének megfelelően Vác telephellyel.

Korábban használt motorok és eszközök

Az alábbi anyagok alapítványunk korábbi, 2015-ös honlapjáról átvett archív cikkek. Ezeket az adatokat érdekességként, hagyománytiszteletből és a mentőmotoros szolgálat történetének könnyebb kutathatósága miatt vettük át.

A kezdetek… A szolgálat 2005-ben egy Yamaha FJR 1300-al kezdte meg működését. Ez a motor sajnos 2009 őszén egy balesetben összetört, szerencsére a vezető komolyabb sérülések nélkül megúszta.

A következő évben a flotta 2 db új FJR-el bővült.

Időközben a megkülönböztető jelzés változott, 2009-ben új fényvisszaverő matricázást kaptak a gépek.

 A 2009-es évben egy igazi kuriózummal gyarapodtunk, támogatóink jóvoltából egy Harley Davidson Electra Glide Police modellt kaptunk. A motor szakmai okok miatt 2013 elején értékesítésre került.

Kezdetben három Pan Europeanunk volt az alábbi matricázással. Közülük egy sajnos összetört, így a mai napig már csak ez a kettő van szolgálatban, külsejük időközben kicsit megváltozott..

szinezo

Végezetül egy kis játék: íme a két új Crosstourer, a BMW és a Pan European letölthető színezőként. A képet köszönjük FirKaticának! A színező letöltéséhez kattints a képre.