Köszönjük, ha minket támogatsz adód 1%-ával.
Adószámunk: 18019807-1-13

Flotta

Alapítványunk jelenleg használt járművei

Honda VFR 1200XD Crosstourer (2019)

2019 utolsó szolgálati napján balatoni motorosunk a Szépkilátás Étterembe tartott, ahol rendszeresen vendégül látnak minket. Az ebéd azonban elmaradt, mert egy fiú segítségre szorult: rosszul esett trambulinozás közben. Később kiderült, nem lett komoly baja, azonban anyukája ezután úgy döntött, gyűjtést indít egy újabb mentőmotorra. Ehhez a CsodaCsoportot (akkor még: Civil Licit Csoport) támogatását is megnyerte, így év végén nem is egy, hanem két vadonatúj, automata ALS motorral bővült flottánk. Az egyikük a kampányban megkapta a fiú után a Balázsmotor nevet, a másik a Civil Licitre utalva CiLi lett. Azóta ők látják el a balatoni motor feladatait a nyári szezonban, és az Önkéntes Mentőmotoros Szolgálat bázisát adták, egészen 2022 nyaráig. Ekkor ugyanis egy – nem Bajtársunk hibájából bekövetkező – balesetben Balázsmotor összetört. Mivel a sérülései a további mentőmotoros igénybevétellel összeegyeztethetetlenek voltak, és a totálkár ítéletét is megkapta, meg kellett válnunk tőle. Szerencsére a Biztosító korrekten kezelte a helyzetet, ezért gyorsan pótolni tudtuk: a 2023-as szezonban megérkezett hozzánk egy használtan vásárolt, de nagyon kevés kilométeres, megegyező korú, típusú, színű (és azóta matricázású) motorkerékpár. Ő az elődje emlékére a II. Balázs nevet kapta.

BMW R1200 GS Adventure

2019-ben alapítványunkat hatalmas megtiszteltetés érte több alkalommal is. Először egy BMW R1200 GS-t kaptunk adományként, majd a nyár utolsó napján egy mentés kapcsán a BalázsMotor és CiliMotor civil kezdeményezés eredményeként 2 db HONDA Crosstourer-t vehettünk a befolyt támogatások összegéből, melyből futotta egy ALS motor teljes felszerelésére is…

Honda CB500X

2015-ben a Budapest belvárosában szolgálatot teljesítő „kis motorjaink” cseréje is megkezdődhetett. Így ebben az évben alapítványunk által egy magánadomány segítségével beszerzésre került egy HONDA CB 500X. A felajánlást úgy kaptuk, hogy csak mentőmotor lehet belőle, és akkoriban ápolóink számára egy új korszak kezdődött ezzel a motorral a robogók után.

Honda VFR1200X Crosstourer (2014)

A Mentőmotoros Szolgálat 2012 őszén egy új motorral bővült az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. támogatásának köszönhetően. A mentőmotor egy Honda VFR 1200X Crosstourer volt. A motor minden elvárásunkat teljesítette, azonban sajnos egy balesetben azóta összetört. Mégis van ilyen mentőmotorunk a flottában, ugyanis 2014-ben egy második, megegyező modell csatlakozott hozzánk, ezt a motort azóta is használjuk.

Nyugalmazott motorjaink: Honda ST1300 Pan European

A 2010-es évben 3 db Honda ST 1300 Pan Europeannal bővült a flotta, melynek akkor még markáns részét képezték a mentőrobogók is. A Pánok (ahogy mi hívjuk őket) 10 év alatt rengeteg km-t tettek meg. Sajnos lassan meg kellett kezdődjön ezen motorok selejtezése, 2023-ban elérték törvényben szabott életkoruk határát. Hazánkban ugyanis 13 évnél idősebb jármű kéklámpásként nem lehet forgalomban. Ezért a két Pan European közül a jobb állapotút 2023-ban értékesítettük, az idősebb pedig a forgalomból kivonva továbbra is Alapítványunk tulajdonában van. Ez a motor törekvéseink szerint egyre fontosabb szerepet kap a mentőmotorosok vezetéstechnikai felkészítésében. Épp ezért akár meg is lehet látogatni: a Continental Safety-Hungary Kozma utcai gyakorlópályáján bárki megcsodálhatja. Kérjük azonban megértéseteket: a motorral a Safety képzésein is csak mentőmotorosok gyakorolhatnak.

És a kakukktojások...

Honda CR-V hybrid RW (Tádé)

A 2022-es évre világossá vált, hogy Vácott mentőtiszti kocsinkra mindig nagy szükség van, ekkor már 24 órás szolgálatokat teljesített. Azonban a pótlása – bár ritkán vált szükségessé – nehezen volt megoldott. 2022-ben már működött az Önkéntes Mentőmotoros Szolgálat is, ahova pedig szintén jól jött volna egy MTK. Így pályázati pénzből a váci állandó működését tudtuk biztosítani, amint megérkezett hozzánk Tádé. A korábbi CR-V-nktől annyiban különbözik, hogy ez egy automataváltós, hybrid modell, és a támogatási szerződése miatt csak Vácott és környékén dolgozhat. Azonban a segítségével a 2023-as önkéntes szezonra a másik MTK-nk felszabadult, és csatlakozni tudott a balatoni flottához. Vácott pedig minden működött tovább zavartalanul.

Honda Jazz e:HEV (2020)

A COVID járványnak köszönhetően Alapítványunk feladatai is sokat változtak. Megjelentek a COVID mintaszállító motorok, majd bejött a tél, és ezzel nagyjából egy időben a folyamatos ilyen jellegű szolgálat. Ekkor kölcsönkértünk egy autót, ami „keveset fogyaszt, sokat elvisz” a Hondától. Március végéig nekünk is adtak egyet, de kiderült, hogy ez az idő kevés lesz, és meg is szerettük a kiskocsit. Egy Adjukössze kampány és jelentős forgalmazói kedvezmény segítségével így végül 2020 év végén megvásároltuk. Amíg feladatai mást nem engednek, azóta is COVID minták szállítására használjuk.

Honda Cr-v

2019-ben az évi 1% adományokból régi álmunkat tudtuk megvalósítani, amely szerint végre nem csak a szezonban (áprilistól-októberig) lehet együtt a csapat, hanem télen is. Értelemszerűen télen nem lehet motorozni, így Alapítványunk beszerzett egy HONDA CRV 4×4-es gépjárművet, melyet 2019 márciusában állítottunk szolgálatba az Országos Mentőszolgálat kérésének megfelelően Vác telephellyel.

Korábban használt motorok és eszközök

Az alábbi anyagok alapítványunk korábbi, 2015-ös honlapjáról átvett archív cikkek. Ezeket az adatokat érdekességként, hagyománytiszteletből és a mentőmotoros szolgálat történetének könnyebb kutathatósága miatt vettük át.

A kezdetek… A szolgálat 2005-ben egy Yamaha FJR 1300-al kezdte meg működését. Ez a motor sajnos 2009 őszén egy balesetben összetört, szerencsére a vezető komolyabb sérülések nélkül megúszta.

A következő évben a flotta 2 db új FJR-el bővült.

Időközben a megkülönböztető jelzés változott, 2009-ben új fényvisszaverő matricázást kaptak a gépek.

 A 2009-es évben egy igazi kuriózummal gyarapodtunk, támogatóink jóvoltából egy Harley Davidson Electra Glide Police modellt kaptunk. A motor szakmai okok miatt 2013 elején értékesítésre került.

Kezdetben három Pan Europeanunk volt az alábbi matricázással. Közülük egy sajnos összetört, így a mai napig már csak ez a kettő van szolgálatban, külsejük időközben kicsit megváltozott..

szinezo

Végezetül egy kis játék: íme a két új Crosstourer, a BMW és a Pan European letölthető színezőként. A képet köszönjük FirKaticának! A színező letöltéséhez kattints a képre.