Köszönjük, ha minket támogatsz adód 1%-ával.
Adószámunk: 18019807-1-13

Flotta

Alapítványunk jelenleg használt járművei

Honda NC 750 XD

Az Országos Mentőszolgálat a 2018-as év elején vásárolt két motorkerékpárt, ezek a 2019-es évben kerültek Alapítványunk gondozásába, így 2019-ben szolgálatba tudtak állni BLS motorként budapesti és váci telephellyel. A motorok egyikére az Innovv jóvoltából kétoldali menetrögzítő kamera is került, melyet Alapítványunk kapott ajándékba.

Műszaki adatok megtekintése Műszaki adatok elrejtése

Honda VFR 1200XD Crosstourer (2019)

2019 utolsó szolgálati napján balatoni motorosunk a Szépkilátás Étterembe tartott, ahol rendszeresen vendégül látnak minket. Az ebéd azonban elmaradt, mert egy fiú segítségre szorult: rosszul esett trambulinozás közben. Később kiderült, nem lett komoly baja, azonban anyukája ezután úgy döntött, gyűjtést indít egy újabb mentőmotorra. Ehhez a CsodaCsoportot (akkor még: Civil Licit Csoport) támogatását is megnyerte, így év végén nem is egy, hanem két vadonatúj, automata ALS motorral bővült flottánk. Az egyikük a kampányban megkapta a fiú után a Balázsmotor nevet, a másik a Civil Licitre utalva CiLi lett. Azóta ők látják el a balatoni motor feladatait a nyári szezonban.

Műszaki adatok megtekintése Műszaki adatok elrejtése

BMW R1200 GS Adventure

2019-ben alapítványunkat hatalmas megtiszteltetés érte több alkalommal is. Először egy BMW R1200 GS-t kaptunk adományként, majd a nyár utolsó napján egy mentés kapcsán a BalázsMotor és CiliMotor civil kezdeményezés eredményeként 2 db HONDA Crosstourer-t vehettünk a befolyt támogatások összegéből, melyből futotta egy ALS motor teljes felszerelésére is…

Műszaki adatok megtekintése Műszaki adatok elrejtése

Honda CB500X

2017-ben a Budapest belvárosában szolgálatot teljesítő „kis motorjaink” cseréje is megkezdődhetett. Így ebben az évben alapítványunk által egy magánadomány segítségével beszerzésre került egy HONDA CB 500X.

Műszaki adatok megtekintése Műszaki adatok elrejtése

Honda VFR1200X Crosstourer (2012)

A Mentőmotoros Szolgálat 2012 őszén egy új motorral bővült az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. támogatásának köszönhetően. A mentőmotor egy Honda VFR 1200X Crosstourer volt. A motor jelenleg is aktív szolgálatot teljesít.

Műszaki adatok megtekintése Műszaki adatok elrejtése

Honda ST1300 Pan European

A 2010-es évben 3 db Honda ST 1300 Pan Europeannal bővült a flotta, melynek akkor még markáns részét képezték a mentőrobogók is. A Pánok (ahogy mi hívjuk őket) 10 év alatt rengeteg km-t tettek meg. Sajnos lassan meg kell kezdődjön ezen motorok selejtezése, 2023-ban elérik törvényben szabott életkoruk határát. Hazánkban ugyanis 13 évnél idősebb jármű kéklámpásként nem lehet forgalomban.

Műszaki adatok megtekintése Műszaki adatok elrejtése

És a kakukktojások...

Honda Jazz e:HEV (2020)

A COVID járványnak köszönhetően Alapítványunk feladatai is sokat változtak. Megjelentek a COVID mintaszállító motorok, majd bejött a tél, és ezzel nagyjából egy időben a folyamatos ilyen jellegű szolgálat. Ekkor kölcsönkértünk egy autót, ami “keveset fogyaszt, sokat elvisz” a Hondától. Március végéig nekünk is adtak egyet, de kiderült, hogy ez az idő kevés lesz, és meg is szerettük a kiskocsit. Egy Adjukössze kampány és jelentős forgalmazói kedvezmény segítségével így végül 2020 év végén megvásároltuk. Amíg feladatai mást nem engednek, azóta is COVID minták szállítására használjuk.

Műszaki adatok megtekintése Műszaki adatok elrejtése

Honda Cr-v

2019-ben az évi 1% adományokból régi álmunkat tudtuk megvalósítani, amely szerint végre nem csak a szezonban (áprilistól-októberig) lehet együtt a csapat, hanem télen is. Értelemszerűen télen nem lehet motorozni, így Alapítványunk beszerzett egy HONDA CRV 4×4-es gépjárművet, melyet 2019 márciusában állítottunk szolgálatba az Országos Mentőszolgálat kérésének megfelelően Vác telephellyel.

Műszaki adatok megtekintése Műszaki adatok elrejtése

Korábban használt motorok és eszközök

Az alábbi anyagok alapítványunk korábbi, 2015-ös honlapjáról átvett archív cikkek. Ezeket az adatokat érdekességként, hagyománytiszteletből és a mentőmotoros szolgálat történetének könnyebb kutathatósága miatt vettük át.

A kezdetek… A szolgálat 2005-ben egy Yamaha FJR 1300-al kezdte meg működését. Ez a motor sajnos 2009 őszén egy balesetben összetört, szerencsére a vezető komolyabb sérülések nélkül megúszta.

A következő évben a flotta 2 db új FJR-el bővült.

Időközben a megkülönböztető jelzés változott, 2009-ben új fényvisszaverő matricázást kaptak a gépek.

 A 2009-es évben egy igazi kuriózummal gyarapodtunk, támogatóink jóvoltából egy Harley Davidson Electra Glide Police modellt kaptunk. A motor szakmai okok miatt 2013 elején értékesítésre került.

Kezdetben három Pan Europeanunk volt az alábbi matricázással. Közülük egy sajnos összetört, így a mai napig már csak ez a kettő van szolgálatban, külsejük időközben kicsit megváltozott..

szinezo

Végezetül egy kis játék: íme a két új Crosstourer, a BMW és a Pan European letölthető színezőként. A képet köszönjük FirKaticának! A színező letöltéséhez kattints a képre.

Köszönjük, hogy ennyien részt vettetek a 9. Mentőmotoros Napon!