Köszönjük, ha minket támogatsz adód 1%-ával.
Adószámunk: 18019807-1-13

Ruházat és felszerelés

Kezdeti ruházatunk

Mentőmotorosaink ruházatát alapítványunk biztosítja. A szolgálat indulásakor a mentőmotorosok ruházata konfekció ruházat volt, mely ugyan megfelelt a „motoros” követelményeknek, ám egyenruhának nem lehetett nevezni. A kísérleti első szezont követően az Országos Mentőszolgálat a második évtől kezdve az akkor vonuló bajtársak részére egyforma, de még mindig olasz konfekciós motoros ruházatot, illetve Schubert Concept 1 és 2 típusú. bukósisakot vásárolt.

A 2008-as év beköszöntével a mentőmotoros szolgálatnál elindultak Budapest belvárosában a mentőrobogók. Az Országos Mentőszolgálatnál a robogókon szolgálatot teljesítő bajtársak részére a kezdeti évben az OMSZ HJC robogós bukósisakot, kesztyűt és csizmát vásárolt. Ruházat terén az akkor rendszeresített mentőautón viselt egyenruhában motoroztak a kivonulók. E színes kiscsapat – beleértve az ALS motorokon dolgozókat is – végül 2009-ben az OMSZ segítségével egyforma és a biztonságos motorozásra alkalmas ruházatot kapott.

A 2009-es, avagy ahogy mi hívjuk 2. generációs egyenruha már Spyke ruházatból (kabát, nadrág) és LS2 Delta és Schubert Concept típusú bukósisakból állt. A 2. generációs ruházat már szinte minden tekintetben megfelelt elvárásainknak, egyet kivéve. Nem teljesítette azon igényünket, hogy egyértelműen felismerhetőek és az utca motorosától elkülöníthetőek legyenek motorjainkon szolgálatot teljesítő bajtársaink.

Ruházat a 2010-es évektől

2013-ra az alapítvány segítségével sikerül megoldani az utolsó problémát is a ruházat tekintetében, ugyanis ettől az évtől kezdve az OMSZ mentőmotorosai jól elkülöníthető, saját szín- és formavilágú egyenruhát kaptak, az akkor a hazai piacra betörő olasz MOTO ONE gyártótól. Bukósisak tekintetében pedig NOLAN N103-as sisak kerül egységesen bevezetésre. Így ezzel 2013-ra befejeződik a kezdettől tartó kiszekuszaság az egyenruhát illetően. Ezen a ponton egy érdekességre szeretném felhívni a kedves olvasó figyelmét. 

A kezdeti fehér színű bukósisak figyelemfelkeltés céljából kísérleti jelleggel átfestésre kerül a gyártó által, egységes „fluo” színre mentőmotorosaink kérése alapján. E döntés végül jónak bizonyult, ugyanis tőlünk független visszajelzések nyomán végül a gyártó a „fluo” színt elérhetővé tette kínálatában civil motorosok részére is.

A mentőmotoros szolgálat jelenleg, a 2021-es év elején 4. generációs egyenruhát hord, amely a magyar SHOX gyártó készített részünkre, és 2017-ben került bevezetésre. Bukósisakjaink pedig a jól bevált receptet követve jelenleg is az ismert „fluo” színben tündöklő NOLAN N105 sorozatból kerülnek ki.

Motoros kesztyűk és csizmák tekintetében alapítványunk régóta ugyanazt az álláspontot képviseli. Mivel ezen használati tárgyak elég személyesek, így joggal merül fel az a kérdés, hogy a csizma és kesztyű egy mentőmotorozást végleg abbahagyó ember esetében visszakérhető-e további hasznosítás céljából. Alapítványunk anyagi lehetőségei nem teszik lehetővé, hogy minden évben több tíz darab kesztyűt és csizmát szerezzen be a különböző igényeknek megfelelően. E szempontokat figyelembe véve alakult ki az az álláspont, hogy motorosaink részére az alábbi feltételekkel biztosítjuk a fent említett ruházati tárgyakat:

A csizmák és kesztyűk tekintetében az így vásárolt termékek az alapítvány tulajdonába kerülnek azzal a megkötéssel, hogy 4 év kihordási időt követően az a használójánál marad végleg és selejtezésre kerül az alapítvány részéről. A kesztyűt és a csizmát az alapítvány személyre szólóan biztosítja minden mentőmotorosnak. Amennyiben valaki így vásárolt terméket, és nem tölti ki a 4 év kihordási időt mentőmotorosként, akkor lehetősége nyílik a fenti termékeket eredeti értékének alapján az amortizáció figyelembe vételével kiszámolt csökkentett áron megvásárolni.

Abban az esetben, ha a kilépő személy nem kívánja megvenni a kesztyűt és csizmát, akkor azokat visszaszolgáltatja az alapítvány részére. Az alapítvány az így visszakapott csizmát és kesztyűt annak állapotától függően tovább hasznosítja/felajánlja egy új belépő számára.

Az új belépő a csizmát nem köteles elfogadni annak személyes jellege miatt. Ő is jogosult új termék vásárlására a fenti szabályok alapján.

Alapítványunk anyagi helyzetéből fakadóan nem tudunk mindenkinek különböző minőségű és márkájú csizmát és kesztyűt biztosítani. Mivel ezen ruházati elemek nagyban befolyásolják a motoros komfortérzetét, ezért azt az elvet követjük, hogy mindenkinek egyenlően biztosítunk támogatást a beszerzéshez. A csizma és kesztyű minőségében csak annyi a megkötés, hogy meg kell feleljen az érvényes nemzetközi motoros biztonsági szabályoknak/követelményeknek. Ezen túl csak a motoros anyagi lehetőségei szabnak határt, hogy milyen kesztyűt/csizmát vesz magának.

Kabát, nadrág és bukósisak tekintetében alapítványunk igyekszik lehetőségeihez mérten rendszeresen azokat cserélni. A ruházatot az alapítvány folyamatos karbantartás mellett ruhakartonon, névre kiadva biztosítja. A mentőmotoros kabát, nadrág és sisak végig az alapítvány tulajdonában marad, azt a mentőmotoros csak használatra kapja annak speciális jellege miatt.

Mivel az idő vasfoga a 4. generációs ruházatot is szép lassan megeszi, alapítványunk döntését követően beszerzésre kerültek 2021 tavaszán az új, 5. generációs mentőmotoros ruhák.

A mentőmotoros ruházat speciális elemei

Felszerelés

A mentőmotorok felszerelése az indulásuk óta megfelel egy rohamkocsi felszerelésének a méretből, illetve helyhiányból adódó minimális eltéréssel. A 2008-ban szolgálatba állított mentőrobogók esetében pedig minimális volt az eltérés a „nagymotorok”-hoz képest.

Több évnyi próbálkozás, ötletelés és változtatás után, végül kialakult a jelenlegi állapot, mely a következőket jelenti:

A mentőmotorok speciális felszerelései: A speciális felszerelések a mentőmotor sajátossága miatt (egy személy, egyedüli ellátó) kerültek rendszeresítésre. Mindegyik ilyen eszköz úgy lett kifejlesztve, hogy azt egy személy tudja alkalmazni azonnali megoldásként arra az átmeneti időre, amíg a további mentőerők megérkeznek a helyszínre. Illetve vannak olyan eszközök, amelyek a betegen maradhatnak annak definitív, azaz kórházi végleges ellátásáig.

Ebben a táskában az azonnali beavatkozást igénylő kórképek ellátásához szükséges eszközök vannak, mint (egyszerű légút biztosításához szükséges eszközök, pulzoxymeter, ARS tű, QuikClot kötszer, BCS, Tourniquett.

Ez egy egyszer használatos, speciális, nagyon nagy lumenű tű, amely feszülő PTX azonnali ellátásához (szaknyelven detenzionáláshoz) kell. Ez lényegében a mellkas belső fala és a tűdőszövet közé került levegő leengedéséhez szükséges eszköz.

Nagyfokú vérzések ellátásához kifejlesztett olyan speciális kötszer, mely kicsi mérete ellenére képes nagyon nagy mennyiségű vér felszívására és megtartására. Alkalmazása esetén a sebbe nagy erővel bele kell nyomni. Ekkor hőképződés indul, és ezzel egy időben a kötszer anyaga és a rá felvitt egyéb speciális vérzéscsillapító anyagok beindítják a véralvadási folyamatot.

Áthatoló mellkas sérültek ellátásához, azon belül is konkrétan a mellkas elülső és hátulsó részén, úgynevezett behatolási és kilépési kapu lezárásához használjuk, mint a mellkasra felragasztható eszközt. A lezáráson kívül az eszközben van egy beépített speciális szelep, mely a sérülés következményeként kialakuló PTX esetén nem engedi, hogy feszülő PTX alakuljon ki. A szelep kifelé kilégzéskor a mellkas irányából nyomás hatására átjárót nyit. Azonban belégzéskor zár, ezáltal megakadályozza a sérülésen keresztüli nem kívánt levegő beáramlását.

Végtag sérülések esetén, amikor a sérülésből fakadóan nagyon nagyfokú vérzés van (leszakad/levágódik az adott végtag egy része) akkor a végtag azonnali elszorításához alkalmazzuk, ezáltal meggátolva a további vérvesztést.

Végtagok sérülésekor (nagy csöves csontok törése esetén) a végtag húzására szolgáló eszköz. A húzás által a tört csont végek egymástól eltávolodnak, ezáltal csökken az esetleges mozgatásból/mozgásból származó fájdalom, illetve rögzíti a végtagot.

Medencesérülés gyanúja esetén alkalmazzuk a medence rögzítéséhez további sérülések elkerülése végett.

Speciálisan kialakított egyszerű légútbiztosító eszköz, mely egy zselés anyagból készült fejjel rendelkezik. Ez a fej a betegbe helyezést követően meleg hatására megduzzad, és ezáltal eltömíti a gégét a nyelőcső és a légcső eredésénél oly módon, hogy a nyelőcsövet lezárja, és nyitva hagyja a légcsövet ezáltal biztosítva, hogy lélegeztetés esetén a levegő csak a tüdőbe juthasson.

Egy személy által felhelyezhető nyakrögzítő eszköz, mely a hagyományos rögzítésekhez képest az oldalirányú mozgást is meggátolja kialakításának köszönhetően.

a beteg komplett monitorizálására (megfigyelésre) és ellátására alkalmas „all in one” eszköz. Mely alkalmas:

 • megfigyelésre (monitorizálásra)
 • vérnyomásmérésre
 • pulzoxymetriára (véroxigén-telítettség mérése)
 • kapnográfiára (kilégzett széndioxid mérésére)
 • maghőmérséklet mérésére (nyelőcső vagy végbélen keresztül)
 • EKG készítésre/nyomtatásra
 • manuális defibrillálásra
 • pacemakerként való alkalmazásra
 • a készülék alkalmas félautomata defibrillátor üzemmódra
 • a beteg paramétereinek rögzítésére és tárolására, szükség esetén
 • összegzésére és kinyomtatására
 • a gép rendelkezik különböző adatátviteli lehetőségekkel (bluetooth, LAN és egyéb lehetőségek)