Köszönjük, ha minket támogatsz adód 1%-ával.
Adószámunk: 18019807-1-13

Végre ismét együtt volt a mentőmotoros csapat

Hagyományosan a Mentőmotoros Szolgálat tagjai minden évben két képzésen vesznek részt: az első a szezon előtti, tavaszi továbbképzés. Ezen kerül sor a kötelező éves szakmai vizsgákra. A második a szezonzáró őszi képzés, ahol az évértékelésé és a csapaté a főszerep.

Az elmúlt évben egyikre sem volt lehetőségünk, és sokáig féltünk, hogy az idei őszire sem lesz. Végül szerencsénk volt: november 9-11. között végre összehoztuk újra a mentőmotoros csapatot.

Alapítványi nap

A képzéseket általában egy alapítványi nap előzi meg, ekkor kerül sor a Magyar Mentőmotor Alapítvány kuratóriumi ülésére. Ilyenkor határozunk a következő időszak fő irányvonalairól, megtervezzük az Alapítvány költségvetését, illetve ez az alkalom a legjobb a hosszabb távú új ötletek megvitatására is. Idén is születtek fontos döntések az alapítványi napon is, ezek közül egy kiemeltre még visszatérünk.

Új csapattagok

Nemrég elindított toborzó kampányunknak köszönhetően idén annyi új jelentkezőt fogadhattunk az őszi képzésen, hogy az ismerkedős csapatépítés mellett a rég nem használt névtáblákra is szükség volt. Ez különösen örömteli hír volt számunkra, hiszen új emberek nélkül nem tudunk jövőt építeni.

Újoncok a fedélzeten – nagyon drukkolunk nektek, hogy hamarosan „teljesértékű mentőmotorosként” köszönthessünk majd Titeket a csapatban.

Mentőtiszti kocsinkról is eljöttek

Külön öröm nekünk, amikor mentőmotorosaink képzéseihez azok a Bajtársak is csatlakoznak, akik a mentőmotorosok mellett teljesítenek szolgálatot mentőtiszti kocsinkon. Idén ők is elég sokan képviseltették magukat, ennek köszönhetően az autó további fejlesztéseiről is született megállapodás. Például a felszerelés rögzítésével vagy a menetrögzítő kamera korszerűsítésével kapcsolatban.

Az „MTK-sok” – legalábbis azok, akik el tudtak jönni
Felső sor: Erdősi Balázs, Dudich Tomás, Szívós Judit Nikolett, Balogh István, Rácalmási József
Alsó sor: Ballai Attila, Kovács László, Varsányi Zoltán, Kiss Balázs, Kovács Péter

Interjú, boot camp és tervezés

A 10-i nap a csapatépítésről szólt, beltéri és kültéri aktivitásokkal, feladatokkal, és egy kötetlenebb esti programmal. Összesen 38 főt kellett több kisebb csapatból egy egésszé kovácsolni. A feladat nem volt egyszerű, de 11-én mindannyian együtt ültünk le tervezni a mentőmotorozás 2022-es évét. Így talán nevezhetjük mégis sikeresnek.

Új díjak – régi hagyományok

Minden őszi rendezvényünk része az előző szezont lezáró úgynevezett „Köszi Party”. Ennek lényege, hogy visszajelzést adjunk az elmúlt évről, és megköszönjük mindenki munkáját. A Köszi Partyk állandó eleme az Év mentőmotorosa díj átadója is, amit a mentőmotoros közösség szavaz meg. Az kaphatja meg ezt a díjat, aki az adott szezonban mind szakmailag, mind emberileg a legtöbbet tette a mentőmotorozásért és a mentőmotoros közösségért. 2020-ban a díj átadása elmaradt, ezért idén került sor a 2020-as plakett átnyújtására is. Az Év mentőmotorosa tavaly Nagy Norbert lett.

Szintén tavaly terveztük bevezni az Év újonca díjat, ami akkor debütált volna, a leglelkesebb jelöltet jutalmazva. Ezt elsőként Tárnai Tamás nyerte el, ő is idén vehette át az üvegdíjat.

Ilyenkor osztjuk ki az 5 év szolgálatban és 10 év szolgálatban díjakat is, idén ebből egyet adtunk át Fábián Balázs mentőtisztnek.

2021-ben díjaztuk azokat is, akik hosszú évek óta a háttérből működtetik munkájukkal a Magyar Mentőmotor Alapítványt. „10 éve a mentőmotorozásért” díjat kapott Alapítványunk irodavezetője, Varsányi Orsolya, alapítónk, Porpáczy Richard, és korábbi mentőmotorosunk, kuratóriumunk tagja, Dr. Elek Norbert.

A 2021-es Év újonca Magda Krisztina lett, az Év mentőmotorosa pedig Alapítványunk műszaki felelőse, Csehi Sándor. Érdekesség, hogy ezzel ő lett az első, aki mentőmotoros pályafutása során már kétszer is megkapta ezzel legrangosabb elismerésünket.

Balról jobbra a díjazottak: Csehi Sándor, (Év mentőmotorosa – 2021), Porpáczy Richard (10 éve a mentőmotorozásért), Magda Krisztina (Év újonca 2021), Varsányi Orsolya (10 éve a mentőmotorozásért), Fábián Balázs (5 év szolgálatban), Dr. Elek Norbert (10 éve a mentőmotorozásért), Ifj. Tárnai Tamás (Év újonca 2020).

Így tervezzük a továbbiakat

Nagyon szeretnénk, ha végre a hagyományos tavaszi képzést is meg tudnánk tartani idén. (Illetve a 2022-es év elején). Sajnos az emelkedő esetszámok ezt könnyen veszélybe sodorhatják, de egyelőre még bízunk benne, hogy végre erre is lesz lehetőségünk. Képzési helyszínünk és innovatív ötleteink már vannak hozzá.

Elhatároztuk, hogy 2021 végén Adjukössze kampányunkkal balatoni önkéntes mentőápolóink munkáját könnyítjük meg: AdakozóKedden (november 30.) és az azt követő időszakban egy Mindray betegőrző monitorra gyűjtünk a BLS motorra. A kampányról hamarosan itt és a NIOK oldalán olvashattok majd.

Ezen túl a tavalyi ruhafejlesztés után most újra a sisakokra koncentrálunk, több kommunikációs megoldást tesztelünk (és teszteltünk már a képzés előtt is), hogy ezen a téren is könnyebbé és biztonságosabbá tegyük Bajtársaink számára a mentőmotorozást.

Emellett rengeteg tervünk van még, de ezekről majd a megvalósulás következő lépcsőfokainál számolunk be Nektek – ha nem is itt az oldalon, de Facebook oldalunkon mindenképp.

Köszönet

Őszi képzésünk azért jöhetett létre, mert a járványhelyzet enyhülése mellett a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. is támogatta. Köszönjük nekik ezúton is!