Köszönjük, ha minket támogatsz adód 1%-ával.
Adószámunk: 18019807-1-13

Gyere hozzánk önkéntesnek – 2024-re toborzunk

2023-ban már egy mentőtiszti kocsival is bővült a balatoni önkéntes mentőmotoros flotta, így 2024-re ismét lehetőségünk adódott bővíteni a csapatot. Most már szélesebb körben tudtok csatlakozni hozzánk, lássuk a részleteket!

Hova is toborzunk pontosan?

Fontos, hogy mindenekelőtt ezt tisztázzuk: mentőmotor több is van az országban (vannak magánszolgáltatók is). A Magyar Mentőmotor Alapítvány flottájába tartozó motorok és mentőtiszti kocsik az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt teljesítenek szolgálatot. Motorjaink egy része az OMSZ által szervezett szolgálat használatában van, az egyik mentőtiszti kocsink pedig a Váci Mentőállomáson. A többi jármű az Önkéntes Mentőmotoros Szolgálat flottájának része.

Mi most önkénteseket keresünk az Önkéntes Mentőmotoros Szolgálat csapatába, a nyári szezonra, Balatonvilágosra, az alapítványi szervezésű és működtetésű mentőmotorokra.

Milyen járművekkel dolgozunk?

Az önkénteseink Honda VFR 1200 XD automata váltós Crosstourer és BMW R1200GS motorokkal, illetve egy Honda CR-V mentőtiszti kocsival vonulnak. A Flotta menüpontunkban megnézhetitek őket, vagy friss posztokkal jelentkezünk róluk és a munkánkról újra és újra a Facebook oldalunkon.

Meddig tart egy szezon?

Május elejétől augusztus végéig, amikor a Balaton környéke egyébként is aktívabb. Tehát ha most jelentkezel hozzánk, legközelebb 2024 májusában állhatsz szolgálatba.

Hány szolgálatot kell vállalni egy szezonban?

Amennyit tudsz, és amennyit szeretnél. Azért a szezononként minimum 2 egy kimondatlan, de létező elvárás. Ez a motoron kétszer 12 órát jelent. A jellemző egyébként a havi 2-3 alkalom, az MTK-n 24 órás szolgálatra is van lehetőség.

Mi történik a szezonon kívül?

Ekkor zajlanak a vezetéstechnikai és szakmai vizsgák, felkészítések, csapatépítők. Fontosnak tartjuk, hogy az önkéntes mentőmotorosok csapata igazi elitcsapat legyen. Ennek igyekszünk az Alapítvány kereteihez képest maximálisan megteremteni a feltételeit, de ezért figyelünk oda nagyon a szakmai képzésekre is. Aki hozzánk jön, számíthat rá, hogy nem a minimumot fogjuk számonkérésnél elfogadni – de megtanítani sem a minimumot szeretnénk.

Azért toborzunk most, mert november végén lesz a 2023-as szezont záró őszi képzésünk, és az lenne a legideálisabb, ha ott már a jövő évi jelöltjeink is csatlakoznának hozzánk.

Tényleg nincs fizetés?

Tényleg nincs. Balatonvilágoson szállást biztosítunk, a MKIF jóvoltából. Ide a család is le tud jönni, illetve a balatonakarattyai önkormányzat az utóbbi években bérletet is ad a Bercsényi és Lidó strandokra. Májustól szeptember elejéig a Teletál gondoskodik a napi főételről, amit ki is hoznak a Bázisra, és az Alapítvány igyekszik minden évben útiköltség-térítéssel támogatni az önkéntesek szolgálatba járását. Ezen kívül mindenkinek finanszírozzuk a 2. és további külső helyszínen történő szakmai képzéseinek szállását és az étkezések nagy részét is. (Az első képzés még önköltséges). Ezeket tudjuk nyújtani, és persze a megbecsülést, amit egy ilyen csapat tagjává válni jelent. Szerencsére az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy így igazán elhivatott, a szakmát mélyen szerető önkéntesekkel tudunk együttdolgozni – erre pedig nagyon büszkék vagyunk.

Milyen végzettségek szükségesek a jelentkezéshez?

A legideálisabb az OMSZ-nál töltött legalább két éves gyakorlat vagy legalább két éve fennálló aktív munkaviszony, illetve a mentőápoló, mentő szakápoló, mentőtiszt vagy orvosi végzettség.

Azonban a képzési rendszerünk fejlesztésének köszönhetően ugyan lassabban, de most már csapattaggá válhat nálunk olyan is, akinek a szakmai végzettsége a fentiektől eltérő, de releváns.

Amit továbbra is elvárunk, az viszont a legalább két éves sürgősségi ellátási gyakorlat.

A szezont megelőző tavaszi szakmai mentőmotoros vizsgát mindenkinek minden szezon előtt teljesítenie kell, ezt Alapítványunk szervezi önkénteseink számára.

A motorozáshoz elengedhetetlen a PÁV1 vizsga, és minden szezon előtt mentőmotoros vezetési vizsgát kell tenni, ennek a vizsgának pedig alapfeltétele a Safety ALAP1 képzés teljesítése – ahogy a gyakorló vezetéstechnikai óráknak is. Ezért nagyon nagy örömmel fogadjuk, ha Jelöltjeink már úgy jönnek hozzánk, hogy az ALAP1 és a PÁV1 vizsgájuk megvan. Azonban ezekre egy kicsi haladékot tudunk adni – főleg így ősszel. Ezen túl elvárjuk a több éves aktív nagymotoros vezetési gyakorlatot is.

A fenti vezetéstechnikai képzettségek hiányában is van azonban lehetőség azok megszerzéséig a mentőtiszti kocsin szolgálatot vállalni. Ehhez mentőápolóknak szintén kell a PÁV1 vizsga és az autós vezetési gyakorlat, mentőtisztek és orvosok esetében azonban elég a szakmai feltételek teljesítése.

Változás: van lehetőség csak MTK-ra is jelentkezni!

Elsősorban továbbra is motorosokat várunk a csapatunkba. Azonban ALS ellátóknak és nagyon elhivatott BLS ellátóknak idéntől kísérleti jelleggel lehetőséget adunk arra is, hogy csak a mentőtiszti kocsi személyzetéhez csatlakozzanak. A szakmai követelmények teljesítése alól ez sem mentesít, egészségügyi végzettség és sürgősségi gyakorlat nélkül a mentőtiszti kocsira sem tudunk fogadni senkit (vezetni sem, hiszen ezen az autón alapvetően mentőtechnikusok vezetnek, illetve minden esetben mindkét fő részt vesz az ellátásban).

Kórházi és/vagy honvédségi sürgősségi gyakorlattal is lehet jelentkezni?

Amennyiben a gyakorlati időd megvan, és vállalod mind az őszi, mind a tavaszi képzéseken a megjelenést, igen. Tapasztalataink szerint azonban ebben az esetben egy kicsit több tanulásra lesz szükséged, ami talán nem is a 2024-es, hanem a 2025-ös szezonban érik be eléggé ahhoz, hogy szolgálatba állhass. Ha kitartónak tartod magad, és elég elhivatott vagy, várunk szeretettel!

Szuper, jelentkezek! Hogyan tovább?

Először is foglald be a naptáradban a 2023. november 28-29-i dátumot, hiszen jó lenne személyesen találkoznunk az őszi képzésen, ahol vizsga nincs, és ahol te is testközelből döntheted el, valóban ez-e a te utad.

Másrészt pedig idén egyszerűsítettük a jelentkezési folyamatot, ezért ezen az űrlapon keresztül el is kezdheted azt.

Fontos, hogy olyan e-mailcímet adj meg, amit valóban olvasol is! Illetve az is fontos, hogy ez az e-mailcím ne tartozzon semmilyen munkahelyi domainhez! (Tehát pl. a @mentok.hu végű címek nem fognak működni).

Nem felelek meg a feltételeknek, de szeretnék minél több jól képzett mentőmotorost. Tehetek valamit?

Ó, hogyne! Az erőforrásainkat szívesebben fordítjuk a fejlesztésekre és képzésekre, mint a hirdetésekre, ezért ez utóbbiban nagyon könnyen tudtok nekünk segíteni, és szükségünk is van rá. Köszönjük, ha megosztod ezt a cikket, ha elküldöd olyan ismerőseidnek, akiket érdekelhet, ha baráti körben beszélsz róla… egyesével és külön-külön is mindez óriási segítség nekünk. Ugyanitt várjuk olyan szakmai közösségek jelentkezését is, akik esetleg hírlevélben vállalni tudják, hogy kiküldenek a toborzásról pár sort a kedvünkért.