Köszönjük, ha minket támogatsz adód 1%-ával.
Adószámunk: 18019807-1-13

10. Mentőmotoros Nap – 200 motor, 1 esküvő

Augusztus 12-én és 13-án tartottuk idén a jubileumi, 10. Mentőmotoros Napot. Egyértelmű volt, hogy a 10. alkalommal valami szokatlant kell hoznunk, de egész július 30-ig mi sem tudtuk, hogy ez végül így fog sikerülni. Most mutatunk néhány képet, mesélünk egy kicsit, és főleg, megköszönjük, azoknak, akiknek meg kell köszönni.

Az előkészületek

Idén az Atlétikai Világbajnokság miatt nem indulhattunk a Hősök teréről, ezért új gyülezőpontot kellett találnunk a napnak. Ennek természetesen annyira nem örültünk, de talán előnyei is voltak annak, hogy a csupa betonnal körülvett Hősök tere helyett ezúttal a Népligetből indulhattunk. Igyekeztünk minden lehetséges GPS platformon külön is bejelölni a gyülekezőpontot, és 12-én már reggel 8 előtt megnyugodhattunk: végül mindenki odatalált.

Fotó: Egresi Péter
Fotó: P. Nagy Zsolt

A 10. Mentőmotoros Napra előzetesen 195 regisztráció érkezett, 299 fővel, és 280 ebédrendeléssel (285 adagot kértünk végül). A Népliget után valaki megszámolta a motorokat: 174 darabot számolt, úgy, hogy a tápiószelei csatlakozási ponton ehhez még jöttetek páran.

Videó: Nagy Zsolt

Motoros rendőreink és 13 (14?) Motorvéd Polgárőr biztosította a vonulást. A BRFK csapata Budapest közigazgatási határáig jött velünk, a PMRFK-sok a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is végigkísértek minket.

Fotó: Egresi Péter

Tápiószele

Tápiószelén a Népkertben csak egy rövid kitérőt tettünk mosdóhasználat és némi felfrissülés érdekében. Utóbbiról idén is Teletál Tibi gondoskodott egy hatalmas adag előre gondosan behűtött dobozos Apenta kíséretében. A tápiószelei polgármester egyébként előzőleg egy kimondottan kedves levélben engedélyezte nekünk a Népkert használatát, de ez a pihenő tényleg csak pár percesre volt tervezve.

Fotó: Egresi Péter

Itt is volt tombolavásárlás, szinte már itt kifogytak az idei mentőmotoros napi pólók, és szerényen, de elkelt néhány mentőmotoros támogatói ajándék is. A rövid pihenő után pedig, immár kiegészülve, mindenki motorra pattant, és elindultunk Lakitelekre.

Ebéd a Tős Vendéglőben

Lakitelken egy láthatóan motorosbarát helyen fogyasztottuk el a becsületkasszás ebédet, melyhez külön isteni almás rétest és üdítőt, kávét is vásárolhatott, aki szerette volna. Külön dicséretet érdemel a csapat, a fegyelmezett parkolásért a viszonylag nehezített talajon, és azért is, hogy az indulásnál sem adódtak problémák. A menet egyébként a polgárőrök visszajelzése szerint az egész rendezvény alatt nagyon szépen haladt, senki nem előzött, és a biztosítókat is mindig elengedték.

Búcsúzásul a Tős Vendéglőben még megleptek minket egy-egy felajánlással a Mentőmotoros Nap tombolasorsolására, aztán innen is mentünk tovább, immár csak alig több, mint 10 kilométert, Tiszakécskére.

Fotók: P. Nagy Zsolt

A végcél: Tiszakécske, Sportcentrum

Az eredeti tervhez képest mindössze negyedórás csúszással érkeztünk meg a tiszakécskei Sportcentrum melletti részre, ahol az igazán bevállalósokat – akik velünk együtt itt is maradtak másnapig – gyorsan el is zavartuk sátrat állítani.

Fotó: Horváth Viktor

A sátorállítás után következett a vetélkedő, ahol annak ellenére hívták Nyolcas Csapatnak az egyik csapatot, hogy csak hét csapat volt.

Állomás is jutott mindenkinek, Bazsiéknál az autót kellett tologatni egy picit – hátramenetben.

Fotó: Egresi Péter

Orsi, Zoli és Fanni egy komplikáltabb feladattal készültek, az egyik oldalra katonai zsákban futva kellett eljutni, míg a másik oldalra boardon szabályosan rögzítve egy csapattagot visszafutni. Ideális esetben a rögzített csapattag elejtése nélkül – mindezt persze időre.

Fotó: Egresi Péter
Fotó: Egresi Péter
Fotó: Horváth Viktor

Sanyinál és Miánál lufit kellett fára varázsolni, majd onnan egy adott távolságból kipukkasztással eltüntetni 50-es fecskendő, fél liter lejárt ásványvíz, rózsaszín injekciós tű és persze a lufi segítségével, de a darabszám az egyes anyagokból minden csapat esetén korlátozott volt.

A Magyarországi Légimentésért Alapítvány önkéntesei eü-s kvízzel érkeztek, és ebből volt egy másik is Tominál és Nórinál.

Fotó: Egresi Péter

Andinál és Gergőnél is volt kvíz, de nehezített terepen, mert itt bizonyos mentési eszközöket is használni kellett. Ádám és Csabi pedig az újraélesztés gyakorlásának lehetősége mellett azt is nézték, ki tudja, mikor van szükség egyáltalán újraélesztésre, és mikor szükséges inkább egy stabil oldalfekvő pozíció.

A gyakorlóbabáink egyébként mérik a mellkaskompressziók hatékonyságát, és volt meglepetés: az egyik csapatban az egyik tag kiemelkedő, 97%-os eredményt ért el ennél a feladatnál!

Nehezítésként néha Geri sem adta könnyen a gyakorló babát…

Az egyik legötletesebb feladatot azonban kétségkívül Brigiéknél kapták a játékosok: a kék-sárga bejelentőt kellett kitölteni egy szimulált motorbaleset után. A motorok a feltalálási helyükön várták a csapatokat, és a vezetők jogosítványa is adott volt…

A csapatversenyek eredményhirdetése aztán közvetlenül a tombola előttre húzódott, ugyanis következett az a napirendi pont, amit nem árultunk el előre – és amihez mindenképpen szükségünk volt rátok.

Egy esküvő…

Azért volt szükség mindenkire, mert kezdődött a Mentőmotoros Nap nagy eseménye, a mentőmotoros esküvő. Lánykérés volt már Mentőmotoros Napon (és egy másik mentőmotoros családi napon is), most azonban Katát és Zolit adtuk össze. A vőlegény lelkes önkéntesünk, de a most már feleségre is mindig számíthattunk. A pár tiszakécskei, és bár nem miattuk volt ott a mentőmotoros nap, így a helyszín is ideálisnak bizonyult.

Zoli és Kata több mint 13 éve alkotnak egy párt, három gyerekük is van, a lánykérés is tizenéve megtörtént, épp csak az esküvő maradt el.

Aztán jöttek az égi jelek, a párezer forintos lottónyeremény, a családi napi, egymástól független kérdések, és egy esküvőszervezői tombolafelajánlás (innen is köszi, Balázs-Nagy Kata!) után egy hihetetlenül rugalmas anyakönyvvezető.

Így minden adott volt a gyors ütemben összehozott mentőmotoros napi esküvőhöz, már csak egy (aznap délelőtt megrendelt) motorszív hiányzott.

Kértük, és motorszív is lett:

Refike felöltözött esküvői autónak, és indulhatott is a ceremónia, amit egy közös pezsgőzés zárt, amelyre minden motorost vártunk.

Ezután a pár elvonult a családdal kicsit, a program pedig folytatódott tovább, először az eredményhirdetést követő tombolasorsolással.

A tombola

Tombolafelajánlások idén is akadtak szép számmal, a legtöbbjük Évi (és a MotoPartsShop) közvetítésével érkezett hozzánk.

Megkíséreljük felsorolni, ahogy már a túra beharangozó levelében is megkíséreltük:

 • A Solvart Kft. feszültségszabályzókkal és feszültségmérőkkel, és egy szuper útmutatóval mindegyikhez lepett meg minket
 • A Muc-Offtól motorápoló termékeket kaptunk
 • Kaptunk mindenféle Monstert
 • Az Asesso különböző méretű térdvédőket ajánlott fel cserelehetőséggel (kulisszatitok: jelen sorok írója is azt hord, tavaly tesztelte is, a térde teljesen jól van).
 • Dodor küldött nekünk két könyvet és egy Kanyarvadászat társasjátékot (nem bírtuk ki, hogy óvatosan ne nézzünk bele sorsolás előtt, így egy kicsit fájóbb szívvel sorsoltuk ki, de megtörtént)
 • A hondásoknak (is) kedvezett a Karasna mindenféle Honda kiegészítővel, volt kulacs, póló, de még hondás szatyor is jött velük 🙂
 • Rengeteg repicucc mellett motorkerékpár-ápolószereket adott a Motul
 • és maga Évi is összeállított egy csomagot, aminek a tartalma végül a vetélkedő nyertes csapatainak tagjainál landolt

És bár már ez is rengeteg, természetesen jöttek máshonnét is felajánlások (valószínűleg ahogy az előzőeket, úgy ezeket sem tudjuk felsorolni).

 • Volt mentőmotoros termék idén is, méghozzá pálinka
 • az RMC, a mentőmotoros szolgálati egyenruhák gyártója idén is élményajándékot adott nekünk: quad- és terepjáró-túrákra mehetnek hozzájuk a nyertesek
 • idén is megnyerhető volt két napra egy Harley-Davidson a budapesti szalon felajánlásából, méghozzá a Pan Americant próbálhatja ki a szerencsés nyertes:
  https://harleyrental.hu/ 
 • Prémium Csoport Kft. egy nagyon exkluzív vacsorával lepett meg valakit – egyenesen a Costes Downtownba!
 • A régi mentőmotoros napi veteránok biztosan tudják, hogy mindig szerepel a nyeremények között a Kis-Tisza Üdülőházba szóló meghívás – idén ehhez is érkezett egy nagyon szép kupon
 • Volt utalványunk bowlingklubba, az Andrész Cukrászdához, élménylövészetre, a Tős Vendéglőbe és a Tiszakanyar Étterembe is
 • A fővárosiak számára pedig az Öreg Halász kuponja volt a legközelebbi
 • Most már állandó támogatónknak nevezhető a Serpentize is, idén egy tanktáskát ajánlottak fel
 • Szerencsére a minket is tanító Safety-Hungary vezetéstechnikai utalványai is megérkeztek idén is (bár egyvalaki még azóta sem jelentkezett a sajátját érvényesíteni)
 • A Yamaha Magyar is támogatott már minket tavaly is, idén is elküldték felajánlásaikat, és azóta a perselyünk is náluk van, ezzel is segítve minket
 • A Motoros Bizományi is küldött praktikus motoros kellékeket, füldugót, defektjavítót, ápolószereket
 • Az Innovv kamerák forgalmazója is profilt bővített, így idei felajánlását a menetrogzitokamera.hu jóvoltából kaptuk, egy streamelésre is képes első-hátsó motoros kameraszett formájában
 • A fődíj idén egy helyben régóta aktív, de számunkra újnak számító támogatótól érkezett: a Kolmer Rögzítéstechnika Kft. egy két akksis, töltővel és szerszámokkal felszerelt Makita fúró-csavarbehajtót ajánlott fel, de emellett két további Makita terméket is kaptunk tőlük.

Pereczes Kriszti és Karcsi pedig amellett, hogy az elejétől mindenben segítették a szervezést és feldíszítették a mentőtiszti kocsit az esküvőre, még jubileumi emléktáblákkal is készültek a tombolára.

Bár valószínűleg valakit így is kihagytunk, minden támogatónknak, felajánlónknak nagyon szeretnénk megköszönni, hogy hozzájárultak a 10. Mentőmotoros Nap sikeréhez!

Az este

A tombolasorsolás után a Spontán Blues Band következett, majd visszatért az ifjú pár is.

Volt közös buli, esküvői tortával és jubileumi mentőmotoros napi tortával, amit már kevesen vártak meg, többen a közeli szállásukra tértek, vagy a sátrukban dőltek ki. Aki ott maradt, az igazi keménymag, ők viszont még sokáig beszélgettek velünk, így az éjszaka is jó hangulatúan telt.

Fotó: Porpáczy Richard

Másnap

…már csak reggelire maradt energia, és végül a csapat a Tiszához zarándokolt megmártózni a szabadstandnál. Többen csak 13-án a késő esti órákban értek haza.

A támogatások összege

A 10. Mentőmotoros Nap mérlege pozitívan zárult: a rendezési költségek közel 1.8 M forintba kerültek, mindent összesítve a persely, a pályázati támogatás és az egyéb, Mentőmotoros Naphoz kapcsolódó utalások összege pedig 2 208 755 forint volt. Ebből a perselyben összegyűlt 1 747 050 forint, 104 000 forint utalással érkezett, 50 000 forintot pedig az Armatech Kft. ajánlott fel a Mentőmotoros Nap támogatására. A többi pályázati forrás.

Közel 400 000 forintot fordíthatunk tehát Alapítványunk és a mentőmotorok működésére a résztvevőknek köszönhetően.

Jövőre…

Is lesz Mentőmotoros Nap! Legalábbis úgy tervezzük. 🙂 Csak egy dolog biztos, a dátum: augusztus 2. szombatja ezúttal augusztus 10-re esik, így aznap újra várunk Titeket szeretettel. A dátumot már most mentsétek el, a részletekkel még úgyis jelentkezünk.

Köszönet

A 10. Mentőmotoros Nap megrendezését a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő és a NEA támogatta. Köszönjük nekik ezúton is! Illetve köszönjük Tiszakécske városának is, hogy helyszínt és hátteret biztosított nekünk a rendezvényhez!