Köszönjük, ha minket támogatsz adód 1%-ával.
Adószámunk: 18019807-1-13

Ilyen volt: az első önkéntes balatoni mentőmotoros szezon

2021-ben ismét olyat csináltunk, amit előttünk itthon még senki: önkéntes mentőmotorokat indítottunk a Balaton partján.

…De miért?

Persze mentőmotorok eddig is voltak a tó mellett, sőt, a hazai mentőmotorozás teljes története is éppen ott indult. És folytatódott is minden évben, egészen 2021 nyaráig. Ekkor viszont az élet minden területét megkavarta a Covid. Az erre jutó erőforrások is szűkösebbé váltak, és amikor június elején még nem volt beosztás és kész terv, döntésre jutottunk. Ha máshogy nem, majd önkéntesekkel, de a Balatonon kell legyen mentőmotor. Ezt még a járvány sem változtathatja meg.

Kettő lett, maradhat?

Hamar megtaláltuk a kényszerhelyzet jó oldalát is: így, hogy lehetőség nyílt az önkéntes munkavégzésre, végre elindulhattak az orvosi/mentőtiszti (ALS) motorok mellett a mentőápolói (BLS) egységek is. Hogy ez jó ötlet-e? Ez volt az első év, amikor ezt tesztelhettük. Az eredmény: Csak a BLS motorok önmagukban annyi esetet teljesítettek idén, mint az ALS motorok tavaly. És a felszabaduló kapacitásnak is volt helye: az emelt szintű egységeink dupláztak tavalyi teljesítményükhöz képest.

A szezon tapasztalait jól mutatja az alábbi infografika:

Nélkülük nem ment volna

Persze mindezek az eredmények nem lennének, ha nincsenek önkéntesek. Olyan magasan képzett fiúk (és lányok!), akik vállalták nemcsak a szakmai és vezetéstechnikai vizsgákat és speciális továbbképzéseket, de mindezek mellé a teljesen karitatív munkavégzést is. Mi is meglepődtünk, milyen sokan voltak: gyakorlatilag a mentőmotorosok csapatának szinte összes tagja vállalt szolgálatot a Balatonon is (mindössze négyen nem éltek a lehetőséggel). Ezúton is köszönjük Nektek!

Jövőbeli tervek

Mostani motorosaink még nem önkéntes munka reményében kerültek hozzánk, de mivel ez elsősorban szerelem és hivatás, számíthattunk rájuk. Nem vagyunk kevesen szerencsére, de szeretnénk, ha a következő szezonra időben fel tudnánk készíteni a jelöltjeinket. Épp ezért az a tervünk, hogy az év végét tobozással töltjük: az alapítványi szervezés egyfajta szabadságot is ad ehhez. Ezért ha 2022-ben Te is eltöltenél pár napot a Balaton partján mentőmotoron, a következő hetekben figyeld a honlapot és Facebook oldalunkat! Reméljük, idén végre minden képzésünket meg tudjuk tartani. Az ősziről az elmúlt években le kellett mondanunk, és már nagyon hiányzik. Idén először ezt szervezzük, aztán azt a csapatot, akik az egész nyáron, a hét minden napján ott gurulnak majd a tó mellett. És persze közben a mentőmotorozás egészére is koncentrálnunk kell.

Köszönjük minden támogatónknak, aki mindezt lehetővé tette: nélkületek nem tudnánk fejlődni. Nézzétek meg újra a fenti grafikát – minden egyes számban ott van a ti hozzájárulásotok is.

Végezetül a szezont összefoglaló videóval búcsúzunk – ilyen volt 2021 nyara mentőmotoros szemmel: