Köszönjük, ha minket támogatsz adód 1%-ával.
Adószámunk: 18019807-1-13

Ilyen volt: a 8. Mentőmotoros Nap

A hagyományok szerint idén is augusztus második szombatján tartottuk a Mentőmotoros Napot. Az év – számunkra – legfontosabb programjának vannak állandó elemei. Ilyen a Hősök terén induló gyülekező, a közös ebéd vagy a nap zárását jelentő tombola, és van olyan is, ami mindig változik, mint az úticél vagy a programok helyszíne.

Ez utóbbi idén a Balaton partja volt, amire nyomós okot adott az elmúlt szezon. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az elején:

Önkéntes motorok Balatonvilágoson


Az idei év egy újdonságot is hozott magával a mentőmotorok „működése” szempontjából. A COVID és más erőforrásokkal kapcsolatos problémák miatt veszélybe került a balatoni motorok indítása. Ez pedig a hazai mentőmotorozás „bölcsője”. 2005-ben itt indult először Mentőmotoros Szolgálat, és itt azóta is mindig volt a strandszezonban mentőmotor. Alapítványunk tehát úgy döntött, önkéntes szerződéssel, karitatív formában megpróbálja átmenteni az idei éven is a balatoni szolgálatot. Ez végül annyira jól sikerült, köszönhetően Bajtársaink lelkesedésének és elhivatottságának, hogy idén először nem csak ALS, hanem BLS, azaz ápolói motorok is indulhattak a tó partján. Sőt: a korábbi, csak hétvégi szolgálatvállalást felváltotta az, hogy majdnem minden nap volt motoros a Balatonon június közepétől kezdődően.

Így aztán adott volt az idei Mentőmotoros Nap végcélja is: ha már a Balatonon önkéntes formában zajlik a szolgálat, igazán megérdemel egy látogatást…

Előkészületek

Ez ugyanakkor meg is nehezítette a szervezést. Augusztus közepén egy szombati napra a tomboló balatoni nyárban nehéz bármit is találni, pláne „alapítványbarát” árakon.

Szerencsére a Balatonvilágosi Autópályamérnökség ebben is a segítségünkre volt. Szezon alatt eleve ők fogadják be a mentőmotorokat és a mentőmotorosokat, garázst és apartmant (és rengeteg kedvességet) adnak nekünk, de azt is jelezték, hogy a Mentőmotoros Nap kapcsán is számíthatunk rájuk. Ezzel végül éltünk is.

Végül összeállt a csapat…

Az eseményre 227 motoros regisztrált a megadott határidőig, 337 fő kért ebédet. Végül voltak lemondások és későn ébredők, de valahogy mégis maradt ez a létszám. Végül aztán 197 civil és mentőmotor, 10 polgárőr és 5+5 rendőrmotoros érkezett a Hősök terére 14-én reggel.

Hozzájuk csatlakoztak állandó kísérőink: Ács Zoltán motorszállító, korábbi motormentő (nekünk még mindig az, akármilyen lehetetlen helyről és időben hívjuk, ő segít) és felesége a „műszaki biztosító járművel”, az Újpesti ÖTE tagjainak egy része, mentőtiszti kocsink és covidos autónk. És idén velünk tartott szintén autóval Teletál Tibi is. Rajtuk kívül egy-két bátor „családhordozó” anyuka és apuka, akik a csemeték kora miatt egyelőre még a motoros csatlakozást nem tudják kilogisztikázni. Sőt, az első jópár kilométerre még az Országos Mentőszolgálat Operatív Igazgatója, Dr. Hőnyi Péter is beállt a sorba szolgálati járművével. A Hősök terén gyors eligazítást és közös fotózást követően össze is állt és elindult a menet a Pályamérnökség irányába, a 6-os úton.

Hogy mindez pontosan hogy nézett ki út közben, arról szerencsére idén is van videó. Köszönjük Diószegi Károlynak, aki szintén minden évben csatlakozik hozzánk az út egy pontján, rögzítőeszközzel a kezében.

Meglepetések a Mérnökségen

Kicsit kacskaringósan, kicsit késve értünk Balatonvilágosra. A Mérnökség dolgozóitól mi csak némi helyet (az ebédnek), néhány közutas gépet (nézegetni) és hozzájuk értő embereket és jó sok toleranciát kértünk. Ők ennél sokkal többel vártak. Az információs monitoron köszöntő felirat fogadta a motorosokat, kibójázták a parkolóhelyet, szereztek sörpadot (jó sokat), és még azokat a vizeket is segítettek előkészíteni, amiket egyébként a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. ajánlott fel a 8. Mentőmotoros Nap támogatására.

Az ebédet a Szépkilátás kitelepülésének köszönhettük, akik nemcsak a baráti árakat, de a gluténmentes opciót és a kétféle válaszható ételt is természetesnek tartották, és fáradhatatlanul szolgálták ki az éhes motorosok hosszú sorát. Egyedül a fa evőkanál-gate okozott némi derűt vagy bosszúságot (kinek-kinek vérmérsékletétől függően), de erről sem ők tehetnek, hanem a vonatkozó uniós rendelet. Fejenként 5 vagy 6 kanál felhasználásával ugyan, de mindenki meg tudta enni a gulyást, aki arra szavazott.

Ilyen még nem volt Mentőmotoros Napon

Az ebéd után rendhagyó motoros bemutató következett egyik jelöltünk, Podani Milán mentőápoló, mentőtechnikus előadásában. Bár sokan még a helyszínen, Varsányi Zoltán kuratóriumi elnökünk szavait hallgatva sem hitték el, mi esküszünk, hogy igaz: Milán tényleg mentőmotoros jelölt nálunk. Tényleg zokszó nélkül és a vizsga jogosságát egy percig sem firtatva teljesítette a kötelező mentőmotoros vezetéstechnikai vizsgát – és az is igaz, ami ott talán el sem hangzott: aznap, abban az órában ült először CiLin.

Persze gondolhatnátok, hogy biztosan „csalunk”, mert Balázson már ült, a két mentőmotor meg egyforma, de ez sem igaz. Balázzsal sem találkozott még korábban. Mindenesetre tény, hogy jól sikerültek az első körei CiLivel, de az is tény, hogy valahogy a stunt motor nyergében talált igazán magára. És ha már itt tartunk, a korrektség kedvéért meg kell jegyeznünk: az is igaz, hogy ő ugyanaz a Podani Milán, aki Európa egyik (talán egészen pontosan a második) legjobb stunt versenyzője…

Némi könyörgés árán már majdnem sikerült eredeti állapotában meghagynia a mérnökség gyönyörű útjait is…. Mint említettük: majdnem…

Az biztos, hogy Milu fantasztikus showt rögtönzött az udvaron. A közutas gépkezelők is kitettek magukért, és lelkesen fogadtak mindenkit, aki kíváncsi volt a „játékszerekre”. Mégsem maradtunk a mérnökségen, mert közel 200 embert jobb ötletnek tűnt nyári balatoni vízben főzni, mint saját zsírjukban forró aszfalton. Ezért némi fennakadás után összeszedtük a csoportot, és továbbmotoroztunk Balatonfűzfőre, ahol a Laguna Yacht Clubban már vártak minket.

Fűzfői folytatás – végre vízpart!

Itt volt végre vízpart, újfent megéhezőknek büfé… és bár eredetileg azt beszéltük meg, hogy nem használhatjuk, az első két csepp eső után felajánlották nekünk bepakolásra a rendezvénysátrukat is. Miután összeállt a hangtechnika (köszönjük, Event Studio, hogy évről évre van mit összeállítani, és szép csendesen mindig segítetek nekünk!), először egy szomorúbb epizóddal indítottuk a rendezvény fűzfői részét. Megemlékeztünk, a motoros rendőrökkel közösen, Horváth Miklósról, aki az elmúlt évben hagyott itt minket.

Ezután sokáig nehéz volt megszólalni, de a viszonylag kötött program valahogy továbblendítette a nap eseményeit. Aki szerette volna, strandolhatott a Balaton vizében, a többieket pedig játékkal vártuk. Ezúttal a csapattagoknak nem kellett motorra pattanni, elég volt gyalogosan „elzarándokolni” a helyszín négy sarkába, a négy különböző feladatért.

Játszani is engedd…


Csabi és Fanni, illetve Kriszti a motorokon használt eszközöket mutatta be. Pontosabban meg: a megfejtést, hogy mégis melyik mire jó, a játékosoktól várták. Tomi és Tomi (csak, hogy ne keverjék össze őket) interaktív babákon mérte meg az újraélesztés hatékonyságát.

Volt egy másik Tomi és Tomi mentőmotoros párosunk is. (Figyelem, kisfiút váró anyukák: tapasztalataink szerint a Tamás név nagyban növeli a valószínűségét annak, hogy mentőmotorozásra adja a fejét a poronty!). Náluk már nem volt szükség komolykodásra, csak egy sor lejárt szavatosságú egészségügyi eszközre, amit mi szolgáltattunk. Ezekből kellett mentőjárművet építeni, a csapatokra volt bízva, hogy mi készül. Született is mentőhelikopter, Rupert mentőhajó, de legnagyobb megnyugvásunkra természetesen mentőmotor is.

Végezetül pedig alapítónk, Richard is vállalt egy állomást gyerekei segítségével. Náluk a stabil oldalfekvő helyzet szükségességét kellett felismerni, majd a pozícionálást megoldani olyan pózokból, ahol a sérült „nem viselkedik rendesen”, nem hajlandó háton, összekulcsolt kézzel feküdni, ahogy azt egy tisztességes vizsgán illik – és ahogy egyébként viszont nem szokták az életben sem.

Új mentőmotoros ajándékok

Minden évben készülünk valamilyen köszönőajándékkal azoknak, akik Mentőmotoros Napon (vagy más rendezvényeinken) támogatják Alapítványunkat. Idén a köszönőajándékok is megújultak. A tollakat lecseréltük, a csősál és a hűtőmágnes szinte teljesen elfogyott. Pólókat ezúttal előre is lehetett igényelni. Itt jegyeznénk meg, hogy szégyelljék magukat a 2XL-esek: ebből a méretből végül szinte az összes megmaradt. Lett új jegyzettömbünk, idén kipróbáltuk a motorozáshoz praktikus hűtőtáskát is. És lett új bögrénk is. Nagy Mariann támogatásként is adott mentőmotoros bögrét, de három igazán limitált szériás kiadással is készült. Így a legújabb köszönőajándék a fém bögre lett, aminek „csajos” változatát egy pillanat alatt elkapkodták.

És a nap fénypontja: a tombola

Végül, mint minden Mentőmotoros Napon, most is tombolasorsolással zártunk. Kétszáznál is több szelvény vásárlásával támogattátok idén a Magyar Mentőmotor Alapítványt. Volt is ok a lelkesedésre, hiszen rég volt már ennyi és ilyen értékű nyeremény egyszerre az asztalon. Kísérletet teszünk a felsorolásra, de nem biztos, hogy sikerül mindent felidézni:

Tombolanyeremények

 • 4 darab 10 000 forint értékű ételkupon a Teletáltól
 • 3 db éves Motorrevü előfizetés
 • 4 könyv a Tudatos Motorosok Egyesületétől
 • megannyi lámpa, speciális gyorskötöző és okos toll az AudaxShoptól
 • Abus tárcsafékzár az Abustól, Assesso térdvédő és Mosfet feszültségszabályzók és töltés visszajelző a MotoPartsShop közbenjárásának köszönhetően (illetve Évinek, hogy pontosabbak legyünk)
 • ajándékcsomag a Road zenekartól, benne a legújabb albummal
 • különböző motorolajok (3-3 liter) és összesen 35 000 forint értékű vásárlási utalvány a Rider13 motorosbolt jóvoltából
 • Brigi az And Ride / Zo-Moto képviseletében ismét velünk tartott, és ő is hozott egy nagyobb ajándékcsomagot
 • a nyelvtörő nevű Ta-Kó Truck Trans Kft. összesen 100 000 forintnyi Shox utalvánnyal járult a tombolához
 • elektromos tesztmotorunk forgalmazóitól Glock ajándékok
 • 3 napos meghívás a Kis-Tisza Üdülőházba Ádáméktól, akik ennél sokkal többel is hozzájárultak a naphoz…
 • 2 főre szóló vacsorameghívás a Portofinóba
 • egy kedves névtelen felajánlónktól egy csomó csősál, kulcstartó és egy motoros szivargyújtós kompresszor
 • ismét meg lehetett nyerni két napra egy Harley-Davidsont, ráadásul nem is akármelyiket, hanem a nagyon várt és sokat dicsért Pan Americat
 • kaptunk Nutella és Milka csoki krémet… valakikre azóta is irigykedünk
 • az Euromotor két praktikus combtáskát ajánlott fel
 • a veszprémi Motorosbizományi is támogatott minket
 • részt vett a rendezvényen az Innovv Hungary tulajdonosa is, akitől már korábban kamerákat is kaptunk. Most egy „bikázós” powerbanket adott a tombolasorsolásra
 • 3 vezetéstechnikai tréning kupon a Safety-Hungary felajánlásaként – itt tanulnak a mentőmotorosok is
 • a MyActionCam szolgáltatta idén is a fődíjat, motoros telefontartók mellett egy egyszemélyes és egy dupla intercom kommunikációt is adtak, ez utóbbi lett az első díj
 • de a kedvencünk mégis két mentőmotorosunk, Lengyel Csabi és Elek Norbi koprodukciója: Csabi egy méretes, igazi csabai kolbászt ajánlott fel, amit saját maga készített. Norbi pedig ezen belelkesülve sütött hozzá friss kenyeret…

Végül a záró számok

Összefoglalva tehát a 8. Mentőmotoros Nap mérlege a következő:
– 197 civil motoros
– 9 mentőmotor
– 337 adag étel
– 3 helyszín
– szervezési költség: nagyjából 1.3 millió forint
– közel 1 000 000 forint értékű tombola össznyeremény

és a pénz a perselyben a nap végén: 1 850 430 forint.

Köszönjük,

hogy idén is velünk tartottatok. Reméljük, a hagyomány nem szakad meg, és jövőre is lesz Mentőmotoros Nap – méghozzá a kilencedik. Várunk Titeket 2022. augusztus 13-án!


A 8. Mentőmotoros Nap a Nemzeti Együttműködési Alap, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.