Köszönjük, ha minket támogatsz adód 1%-ával.
Adószámunk: 18019807-1-13

Adó1%: már rendelkezhetsz róla – mutatjuk, hogyan!

Idén különösen korán megnyitotta a NAV az adó1% rendelkezési felületét, így szinte el sem indult az év, máris itt lehetőség a felajánlásra.

A Magyar Mentőmotor Alapítvány legfőbb bevételi forrását még mindig az adó1%-ok adják, 2021 óta nemcsak a képzéseket és mentőmotor (illetve mentőtiszti kocsi) újításokat jelenti nekünk ez az összeg, de a nyári Önkéntes Mentőmotoros Szolgálat működésének alapját is.

Ilyenkor sok kicsi tényleg sokra megy, az 1% felajánlások nélkül nem tudnánk tovább működni.

Ezért kérünk, támogasd 2023-ban (is) befizetett személyi jövedelemadód 1%-ával a Magyar Mentőmotor Alapítványt, és mentsünk együtt életet!

Hogyan tudok a legegyszerűbben nyilatkozni az 1%-ról?

A rövid válasz az, hogy az Ügyfélkapu segítségével a NAV felületén keresztül, de mutatjuk részletesen:

  1. Nyisd meg az https://eszja.nav.gov.hu/ oldalt! (Lehetőleg ne túl régen frissített böngészőben)! Az oldalon az alábbi felület fogad majd:

2. Ha van ügyfélkapud, kattints a BELÉPÉS gombra! Itt szükség lesz az ügyfélkapus jelszavadra vagy új típusú személyi igazolványodra és a hozzá kapott ügyfélkapu belépési azonosítókra.

3. Bejelentkezés után jobb oldalon, a kék ablakban találod az adó 1+1% elfogadó nyilatkozatot – egy számláló a rendelkezési határidő lejáratáig fennmaradó időt is mutatja. Nyisd meg az adatlapot!

4. Ellenőrizd az adóazonosító jeledet, és ha gondolod, töltsd ki a nyilatkozatot a lap tetején! Ezzel tudsz hozzájárulni ahhoz, hogy a NAV elküldje nekünk nevedet és e-mailcímedet a rendelkezési határidő végén. Természetesen ezt nem kötelező megadnod!

5. Görgess le a „Rendelkezés civil kezdeményezett részére” blokkhoz, és az adószám mezőbe írd be a Magyar Mentőmotor Alapítvány adószámát: 18019807-1-13 (a kötőjeleket nem muszáj begépelned, automatikusan hozzá fogja tenni a rendszer. Ha a ctrl+c ctrl+v híve vagy, itt az adószámunk kötőjelek nélkül: 18019807113 ).

6. Ha gondolod, rendelkezz a technikai számos kedvezményezettről is (ebbe a kategóriába az egyházak mellett a Nemzeti Tehetség Program tartozik).

7. A lap alján az Ellenőrzés gombot használva megtudhatod, minden rendben van-e. Ezután a Mentés gombbal véglegesítheted a nyilatkozatot. Beadni a zöld színű „Tovább a beadásra” gombbal tudod, itt még némi tájékoztatást és ellenőrzést kapni fogsz. Ha minden kész, a főoldalon a „Nyilatkozott” felirat és egy zöld pipa fogad majd a már ismerős jobboldali kék ablakban.

8. Kész is vagy! Köszönjük, hogy minket választottál!

De honnan van az 1%?

Az adó1% a már befizetett személyi jövedelemadód 1%-a, ami ha nem rendelkezel róla, a többi részével együtt az államkasszában marad. Ezt a pénzt már egyszer kifizetted, ezért nem kapod vissza és nem is vonják le újra sehonnan – viszont a rendelkező nyilatkozat kitöltésével erről az összegről eldöntheted, hova kerüljön! Ezért mondják sokan, hogy az adó1% felajánlása a felajánlónak nem kerül semmibe.

2023-ban a 2022-es évi adódról rendelkezhetsz, tehát ha 2022-ben akár csak egy nagyon rövid ideig is dolgoztál olyan helyen, ami után személyi jövedelemadót kellett fizetned, akkor jogosult vagy nyilatkozni.

Ex-KATÁSOK, figyelem!

2022-ben a KATA adózás klasszikus megszűnése után sokan választottak más adózási formát. Ha közéjük tartozol, valószínűleg az adód 1%-áról is nyilatkozhatsz újra – erről érdeklődj a könyvelődnél! Viszont ne felejtsd el, hogy vállalkozóként nem a magánszemélyek májusi határideje vonatkozik rád!

Mire fordítható az adó1%?

A civil szervezetek nem használhatják fel bármire a beérkezett felajánlásokat, ennek komoly szabályai vannak. Azt, hogy ki mire költötte a 2021-es és korábbi adóévek felajánlásait, általában az adott szervezet honlapján találod meg – nálunk az Átláthatóság menüpont alatt.

Alapítványunkat természetesen más módon is támogathatod, ezeket a lehetőségeket itt találod: TÁMOGATÁS.

Minden felajánlást és a cikk megosztásait is köszönjük!