Köszönjük, ha minket támogatsz adód 1%-ával.
Adószámunk: 18019807-1-13

Adó 1% a visszatérítések évében: mi lesz most a felajánlásokkal?

Az elmúlt időszakban több megkeresést is kaptunk támogatóinktól, hogy bizonytalanok az adó1%-os felajánlásokkal kapcsolatban, hiszen gyermeket nevelő szülőkként a 2021-es évben személyi jövedelemadójuk 100%-át visszakapták az államtól. Szerencsére az igazság az, hogy az adó1%-os felajánlások összegét ez nem befolyásolja!

Nézzük a részleteket!

Mentőtiszti kocsink a királyréti Mentőmotoros Napon – ezt az autót teljes egészében a 2018-as és 2017-es évek adó1%-os felajánlásaiból vásároltuk meg.

A NAV állásfoglalása a 2022-es adó1%-okról

Ha jobban utánanézünk a témának, a NAV oldalán az 1%-os felajánlások kapcsán az alábbi állásfoglalást olvashatjuk:

Hogyan érinti az adó-visszatérítés a szja-kedvezményeket?

Az adóalapot csökkentő kedvezmények (négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, személyi kedvezmény, első házasok kedvezménye, családi kedvezmény) évközi érvényesítésekor a kedvezményekkel csökkentett adóalapból a munkáltató, kifizető által levont adóelőleg jár vissza a jogosultnak.

Az adó-visszatérítés az összevont adóalap adóját csökkenti le, ezért ha emiatt az nulla lesz, a magánszemély nem tehet rendelkező nyilatkozatot (önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozatot, nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozatot, nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot).

Az adó 1+1 százalékára vonatkozó rendelkezés az adó-visszatérítés figyelembe vétele nélkül megállapított adó összegére tehető meg.”

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Azt, hogy az adó-visszatérítést nem számolja a NAV akkor, amikor az 1%-os kiutalásáról gondoskodik, így ha felajánlást teszünk, a kedvezményezett civil szervezet pontosan akkor összeget fog megkapni, mint ha mi nem kaptuk volna vissza az adónkat.

Tehát a felajánlások ugyanúgy célba érnek, mint a korábbi évek során!

Mit tehetünk még a civilekért?

Sok más szervezethez hasonlóan alapítványunknak is az egyetlen fix, egyben legnagyobb forrást jelentő bevételét adják az 1%-os felajánlások. A fentieket viszont sokan nem jól tudják vagy rosszul értelmezik, ezért a 2022-es évben eltekintenek a 2021-re vonatkozó rendelkező nyilatkozat kitöltésétől. Nekünk ez sajnos szó szerint a létünket veszélyezteti, Alapítványunk munkáját az 1%-ok nélkül nem tudjuk finanszírozni.

Egészségügyi felszerelések mellett védőruhákra és sisakokra is fordítjuk az 1%-ok összegét. A legújabb típusú védőruha az elmúlt 1-2 év fejlesztése.

Ezért kérünk mindenkit, az 1% rendelkezésére való felhívás mellett ezt az információt is terjesszék/terjesszétek, hogy az esetleges tévedés ne okozhasson károkat a civil szektorban! Előre is nagyon köszönjük!

Hogy tudom a Magyar Mentőmotor Alapítvány számára felajánlani adóm 1%-át?

Ezt legegyszerűbben Ügyfélkapu segítségével, bejelentkezés után a NAV oldalán lehet megtenni 2022. május 20-ig. Weboldalunkon a támogatási lehetőségek között közvetlen linkeket is találsz, és a korábbi évek beszámolói is innen tölthetők le. Az útmutatóhoz kattints ide!

Természetesen munkánkat egyéb más módon is támogathatod, erről szintén ezen az aloldalon láthatók bővebb információk. Köszönjük, hogy segítesz nekünk – Mentsünk együtt életet!